Maarten Reijnders (1976) is in het dagelijkse leven student politicologie en verblijft daarvoor momenteel in Londen. In zijn 'spare-time' maakt hij e-zines. Voorheen de Emmers Stripnieuwsbrief en tegenwoordig, samen met Koen Vrancken, SmallZine. Maandag maken zij in het december nummer de uitslag van de door hen georganiseerde verkiezing Beste E-zine 1997 bekend. Een verkiezing waar zij zichzelf van hadden uitgesloten, tot spijt van veel lezers.
|
"Sinds deze week weet ik eindelijk waaraan ik lijd: dataverslaving. Dataverslaafden zijn de hele dag op zoek naar informatie op internet. Ze hebben daarbij niet veel succes. Over het vinden van de gezochte informatie doen infojunks veel langer dan ze gehoopt hadden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de arme zielen helemaal high worden als ze eindelijk vinden waar ze naar op zoek zijn. Deze, door het persbureau Reuters ontdekte, verslaving schijnt vooral voor te komen onder zakenlieden. Ik ben weliswaar een eenvoudige student, maar verder vertoon ik alle symptomen. Ik hang de halve dag maar een beetje rond op het net, zonder dat dat veel oplevert. Nou ja, af en toe ik schrijf ik een stukje voor SmallZine, maar daar houdt het dan ook mee op. De eerlijkheid gebiedt me bovendien te zeggen dat mederedacteur Koen Vrancken het meeste werk doet.
Net zoals andere 'dataholics' ben ik vooral op zoek naar informatie, en dan nog het liefst over internet en computers. Goede, maar enigszins afgezaagde plaatsen hiervoor zijn News.com en Wired News. Of deze sites over een aantal jaar nog steeds zo aantrekkelijk zijn, valt te bezien. Het blijkt voor beide sites nogal moeilijk te zijn om winst te maken. Bij Wired schoppen ze er daarom wat mensen uit en medewerkers van News.com moeten, in het kader van bezuinigingen, geld betalen als ze een partner meenemen naar het kerstfeest voor personeelsleden. Een soort Nederlandstalige versie van News.com en dan ook nog eentje die netjes in je mailbox terecht komt, is het Belgische e-zine The Cursor. Twee keer per week stuurt de redactie een verzameling van de belangrijkste nieuwtjes van Amerikaanse nieuwssites, zoals die van News.com, naar haar abonnees. In tegenstelling tot sites met grote redacties hebben dit soort kleine uitgaven geen enkele moeite het hoofd boven water te houden. Ik voorspel dan ook een grote toekomst voor dit soort eenmans (m/v) publicaties. Een van de mooiste voorbeelden hiervan in Nederland is de Consumentengids van Ben de Cocq. Deze site werd een jaar geleden opeens heel druk bezocht nadat een boze motorrijder een mailbom in de brievenbus van de maker had gestopt. Deze week bericht Ben de Cocq weer over een mailbom. Deze keer verstuurd naar een nietsvermoedende WorldAccess abonnee die zijn abonnement wilde opzeggen. Zolang de grote Consumentenbond het zo schandelijk laat afweten op internet en haar abonnees zelfs aanraadt een abonnement te nemen bij een provider waar de wachtwoorden voor het oprapen lijken te liggen, is deze alternatieve gids een van de weinige plaatsen waar je terecht kunt voor nuttige consumenteninformatie. Waar anders lees je dat de klaprolschaats de trend van 1998 wordt? Mooie en invloedrijke elektronische eenmansuitgaven zijn natuurlijk ook in Amerika te vinden. Daar had een roddelsite over Apple de primeur van het vertrek van Apple-directeur Amelio en krijgt de maker van een brutale filmpagina de schuld van het floppen van de nieuwe Batmanfilm. Deze filmsite, Ain't it Cool News, is alleen al vanwege de hilarische recensies de moeite van het bezoeken waard. De maker heeft de prettige gewoonte om aan het begin van zijn recensie zijn geestelijke toestand voorafgaand aan de film, te beschrijven. Het wordt aan de lezers overgelaten om te bepalen of dit van invloed is op de recensie. Een moeilijke dag voor dataverslaafden is zondag. Er worden op die dag maar weinig nieuwe dingen op het net geplaatst. Redacties liggen stil of werken op halve kracht. Een goede uitzondering op deze regel is Shift, maar daar heb ik vandaag ook niks aan. Tijd om te gaan afkicken." |
© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.