LIEFDEWERK NIEUW PAPIER

Bob den Otter is de maker van Pivot, op Blogger na de populairste weblogtool in Nederland. In zijn vrije tijd geprogrammeerd en gratis te downloaden. Binnenkort komt versie 1.0 uit. Zijn werk zal hij er nooit van maken. "Ik weet niet hoe lang het dan nog leuk blijft."

Het is inmiddels een klassiek verhaal op internet. Ontbreekt het aan iets of ben je niet tevreden met wat er bestaat? Maak het zelf. David Filo en Jerry Yang begonnen zo een webdirectory. Rop Gonggrijp, Felipe Rodriquez, Paul Jongsma en Cor Bosman een internetprovider voor particulieren. Yair Goldfinger, Arik Vardi, Sefi Vigiser en Amnon Amir een instant messenger. Durk-Jan de Bruin een startpagina. Het was hun eigen behoefte die de aanleiding vormde. Een behoefte die, zo bleek, meer mensen hadden. De genoemde namen zijn er financieel wijzer van geworden. Dat gebeurt niet altijd. Sterker, dat gebeurt hoogst zelden. Maar daar gaat het Bob den Otter (27) ook niet om. Hij heeft Pivot gemaakt omdat hem dat leuk leek. Niks meer, niks minder.

Den Otter ging op zijn achttiende naar Delft om informatica te studeren. Daar kwam hij in aanraking met internet. Het liet hem niet meer los. Het werd zelfs zijn bijbaantje. "Sommige studenten stonden op vrijdag en zaterdag achter de bar in een kroeg, ik maakte websites." Na een jaar belandde hij bij een ontwerpbureau in Den Haag waar hij nog steeds werkt als interaction designer.

Zijn vrije tijd besteedt Den Otter grotendeels aan Pivot (Engels voor spil); een tool waar men eenvoudig weblogs mee kan onderhouden. Hij is er twee jaar geleden mee begonnen toen een kennis een reactietool wilde voor zijn weblog. "Ik bedacht me dat ik zelf ook wilde gaan loggen. Ik probeerde Blogger en Greymatter uit en vond het maar niks. Blogger kun je onvoldoende aanpassen. Een prima tool voor mensen met minieme kennis. Greymatter was te stug en loopt vast als je meer dan duizend entries hebt. Het is niet schaalbaar genoeg en ik vond de interface echt heel lelijk." Dus bouwde hij zijn reactietool uit tot een volwaardige weblogtool. "Het leek me wel leuk dat andere mensen het ook konden gaan gebruiken."

Hij stelt Pivot gratis beschikbaar. "Als ik zelf software gebruik die goed en gratis is, dan heb ik daar veel meer affiniteit mee dan met software die door iemand is gemaakt om er geld mee te verdienen. Ik vind het interessanter als iemand iets met bloed, zweet en tranen heeft gemaakt en dan uitdeelt. Dat wilde ik ook wel." Waar gaat het hem dan om? Respect? "Ja, aan de ene kant wel. Het is leuk om zoiets te maken en het is te gek wanneer iemand het gebruikt en je daar feedback van krijgt." En gebruikt wordt het. Door ruim 250 websites en dat aantal is groeiende. Terwijl Pivot nog in beta verkeert. Begin juli zal versie 1.0 verschijnen. Dat doet Den Otter niet meer in zijn eentje. "Twee jongens helpen sinds kort met programmeren en twee andere zijn fanatiek op het Pivot forum om mensen te helpen." Belangeloos. "Als ik geld voor Pivot zou vragen, zouden zij er nooit gratis aan meewerken."

Gratis of niet, het fenomeen weblog is intussen voorzichtig aan het professionaliseren. In februari nam Google weblogdienst Blogger over voor een onbekend bedrag. Tijdens de Tweede Golfoorlog doken de eerste warblogs op (en weer onder trouwens) onderhouden door oorlogsverslaggevers. En Quote Media is onlangs met vijf journalisten de Quotelog begonnen. Den Otter gelooft er niet zo in. "Op het moment dat webloggen commercieel gaat, dan wordt het vaak geforceerd en is de lol eraf. Loggen is lekker hobbyen. Dat blijft ook wel denk ik. Die warblogs, daar heb ik mij niet echt mee bezig gehouden. Als ik het laatste nieuws wil weten, dan ik meer vertrouwen in CNN, nou ja CNN misschien dan niet, maar in de reguliere nieuwsbronnen dan wat er in weblogs staat. Je hebt nieuws en je hebt indrukken. Weblogs zijn voor mij vooral vermaak." Ziet hij dan helemaal geen zakelijke toepassing voor zich? "Zakelijk zie ik sites weblogtools vooral gebruiken voor hun nieuwspagina's. Want dat is gewoon heel makkelijk met zo'n tool."

Voor versie 1.0 is Den Otter helemaal opnieuw begonnen met programmeren. Hij heeft er zelf al bijna 400 uur in gestoken. Kun je dat nog wel een hobby noemen? "Ja. Ik doe het nog steeds in mijn vrijetijd. Ik let er wel op dat het niet ten koste gaat van leuke dingen doen met m'n vrienden, of dat m'n huis een teringbende wordt." Wil hij niet van zijn hobby zijn werk maken? "Ik weet niet hoe lang het dan nog leuk blijft. En ik zit prima waar ik nu zit." Wordt hij wel eens benaderd door mensen die vragen hoeveel Pivot kost? "Dat gebeurt wel eens ja. Ik mail ze dan dat het niks kost en dat ze het niet mogen kopen."

Erwin van der Zande

[gepubliceerd in Emerce 29, juni 02]