MEGAPIXEL MYTHE
Eerder dit jaar kondigde Intel aan dat het zijn processors niet langer gaat classificeren aan de hand van het aantal hertz. De kloksnelheid van een processor zegt tegenwoordig simpelweg te weinig over het vermogen van een computer. De consument heeft jaren op hertz nieuwe computers gekocht. Die ruilde zijn Pentium II 233 megahertz computer in voor een Pentium IV 2,8 gigahertz. De laatste was weliswaar sneller, maar dat lag niet alleen aan de kloksnelheid van de processor. Er zijn chips die meer instructies tegelijkertijd aankunnen dan chips met meer hertz en daarmee de facto sneller zijn. En dan zijn daar nog exotische technische eigenschappen als cache size en bus speed. Om nog maar te zwijgen over factoren als de grootte van het werkgeheugen die het prestatievermogen van een computer aanzienlijk kunnen verbeteren. Een computer aanprijzen op basis van de kloksnelheid is als een auto aanprijzen op het aantal kilometers dat die rijdt op een liter benzine.
Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor digitale camera's. Die worden verkocht op aantal megapixels. Hoe meer megapixels, des te beter de foto's, is de consument wijsgemaakt. Ik snap wel dat verkopers zo'n praatje houden, het is alleen niet waar. Neem de nieuwe lichting 8 megapixels prosumer camera's die dit jaar op de markt verschijnen. Negen van de tien mensen zullen aannemen dat deze camera's superieur zijn aan de digitale spiegelreflexcamera's met 6 megapixels in dezelfde prijsklasse. De foto's zijn immers groter en hebben een hogere resolutie. De foto's zijn inderdaad groter en hoger van resolutie maar niet beter.
Een belangrijk verschil, zo zet Joe Marney van The Tech Lounge uiteen, tussen de digitale camera's en de digitale spiegelreflexcamera's is de sensor. Die van dSLR's is ruim vier keer zo groot. En kan daardoor veel makkelijker licht opvangen. De foto's zijn daardoor superieur in bereik, kleurdiepte en detail. En dat is er nog de beeldruis. Digitale camera's vertonen meer ruis bij ISO 200 dan dSLR's bij 800. De kleinere sensor moet namelijk veel meer compenseren als er weinig licht is of je geen flitser kunt gebruiken. Het ware verhaal is dat de gemiddelde fotograaf niet meer maar betere megapixels nodig heeft.
Erwin van der Zande
[gepubliceerd in De Journalist nr. 10, 28 mei 04]