[ M A R C E L   M Ö R I N G ] 

 

 

foto: Harry Cock

'Ik was ober, aardappelcontroleur, werkte op de computerafdeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, was journalist, archivaris, theatercriticus en goud- en zilververkoper.' Uiteindelijk vond Marcel Möring (1957) zijn roeping: schrijven. Niet onverdienstelijk overigens. Zijn roman Mendels erfenis (1990) werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut. Twee jaar later ontving Het Grote Verlangen de AKO-prijs. Vorige week verscheen zijn nieuwe roman In Babylon bij uitgeverij Meulenhoff.
Möring maakte tijdens het schrijven van In Babylon uitvoerig gebruik van het Net. Niet alleen om af en toe een break te nemen met een stevig potje Quake maar ook voor research. Nu zijn boek klaar is, neemt hij jou bij Shift nog een keer mee naar de bookmarks die hem er doorheen sleepten.

    "Mijn dagen als Quaker zijn voorbij. Eerder deze week heb ik alle bookmarks opgeruimd die naar Quake-sites verwezen. Daarvoor in de plaats in een leegte gekomen die ik nog niet goed weet te vullen. Nooit meer 's nachts om half een aanmelden bij capflag.xs4all.nl... ai.

 

Tot mijn vaste stops op het Net behoort al heel lang Petra's WebCam, de pagina waarop een Haarlems meisje ons via een live link een blik in haar huiskamer gunt. Soms is er niemand, vaak zit Petra op de bank en kijkt tv. En heel vaak eten zij en haar vriend nog laat met het bord op schoot. Het begin van het einde van privacy as we know it. Een andere hang-out is NancyDreamy. God weet waar het over gaat en waarom, maar Nancy heeft één van de mooiste pagina's gemaakt die ik ken. Haar bewerkte foto's zijn een lust voor het oog en een prachtige parodie op Netsex.

Het meeste gebruik ik het Net voor mijn werk. Ik doe mijn research tegenwoordig achter mijn computer, ik reis in Netscape. Heel handig, voor mij, is TorahNet: een ingang voor allerlei soorten en gradaties van joodse studies. Het is een link die ook nu, na voltooiing van mijn boek, blijft staan. Een aantal andere links zal verdwijnen, hoewel ze veel hebben opgeleverd en soms ook erg mooi waren. Een aantal daarvan heb ik opgenomen in de verantwoording van mijn roman. Dat boek is daarmee, denk ik, de eerste literaire uitgave geworden waarin url's en cd-roms als bron worden opgevoerd.

Dit was zo'n link, de homepage van het Los Alamos National Library. Het informatiecentrum van het lab waarin tussen 1942 en 1945 de eerste atoombom werd gebouwd. Over klokken moest ik ook het een en ander weten. Ik volgde zelfs een tijdje alt.horology, waarschijnlijk de saaist denkbare nieuwsgroup. En dan waren er nog sites over de geschiedenis van thee en koffie, die ik had gebookmarkt om gegevens te checken. Niet echt leuk, maar wel handig als je niet naar de bibliotheek wilt om daar in de siso-kaartjes te verdrinken.

All work and no play makes Jack a dull boy, dus tussendoor ging ik graag naar Nick Fitts, waar een prachtige pornografische cartoon in ontwikkeling wordt gepubliceerd. Om op de hoogte te blijven las, en lees, ik ook a.b.p.e.cartoons. Dagelijks verse Sneeuwitjes die het met alle zeven dwergen tegelijk doen en regelmatig scans van het werk van Milo Manara.

Om weer helemaal terug te keren naar de gewijde sfeer van De Hogere Literatuur is er The Everymans Library, het fonds van een geweldige serie klassieke boeken, tegen een redelijke prijs heel mooi uitgegeven.

Ter bestrijding van de ijdelheid is mijn eigen homepage een goede afsluiting. Als ik op de knop van NedStat druk en zie dat er vandaag acht bezoekers zijn geweest, kan ik weer in nederigheid doorwerken. Of nee, nog eerst even naar de ISDN homepage, om te kijken hoe ik die verdomde Moduvox zo kan programmeren dat-ie al mijn telefoonnummers herkent. Als er een online groep was van ISND-ers Anonymous zou ik daar waarschijnlijk vaak heengaan."  


 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.