ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ M O N I Q U E   V A N   R E I J E N ]  pijltje

 

 
(mugshot)

Monique van Reijen (1969) won afgelopen vrijdag samen met een collega Webathlon 97. Een snelheidswedstrijd waarin binnen vijf uur een volwaardige website moest worden gebouwd. Iets wat zij in het dagelijkse leven doet bij het bureau Twinfo, zij het in een wat relaxter tempo. Van Reijen is blij dat websites tegenwoordig weer wat soberder en strakker worden: 'De komst van de frames heeft een hoop mensen erg aangegrepen. Je kwam sites tegen waar wel 12 frames (in-frames-in-frames) stonden. Als je het trof, kon je ze allemaal nog scrollen ook.' Bij Shift laat ze jou even in haar keuken kijken. Want View Source, dat doen we allemaal.

    "Het web begint professioneler te worden. Ook het belang van een aantrekkelijke vormgeving en een duidelijke en logische navigatie begint door te dringen. Gelukkig.

 

Als user interface designer kijk ik met verschillende brillen naar websites. Mijn bookmarks vormen een verzameling van sites waarvan ik denk: 'Die moet ik nog een keer bekijken' of 'Hier kan ik nieuwe info vinden over webdesign.' Applets die we een keer kunnen gebruiken, tips, slimmigheden... De bookmarks die ik hieronder aanhaal, vormen dan ook ingrediënten op mijn dagelijkse boodschappenlijst.

Construction
Razorfish biedt een keur aan 'fijne' design voorbeelden. De site is uitgevoerd in, zoals de makers het zelf noemen: XL (high-tech, met frames, applets en javascript en pop-up window), L (iets minder snufjes), M (zonder 'gevaarlijke' grappen) en S (de light versie). Het op deze wijze aanbieden van informatie vind ik als gebruiker erg fijn en als 'pro' een voorbeeld.

Het alomgeprezen boek Creating killer websites kent ook een website versie die zeker verplichte (maar ook smakelijke) kost is voor mensen die websites maken. Er zijn allerhande tips te vinden over bijvoorbeeld het gebruik van kleuren die geschikt zijn voor diverse browsers, compressie-technieken en animaties. Heel waardevol. Ook kun je hier een lijst met tools vinden.

Als je de voorgaande sites goed hebt bestudeerd (het lijkt wel een tutorial), kun je een kijkje nemen bij the blue dot. Hier vind je goede voorbeelden van sites waarbij ook fun is ingebouwd. Soms is er zelfs niet veel anders dan fun.

Lego logo Over fun gesproken: tussen mijn bookmarks staat ook de Mr Showbiz site. Natuurlijk bekijk ik deze site slechts in mijn vrije tijd. Een discussie waar ik overigens vaak in beland: zullen we als bedrijf de medewerkers op het web laten surfen of niet? Veel managers zijn bang voor de cijfers die aantonen dat er zoveel naar fun-sites wordt gesurft. Om maar even een balletje op te gooien: ik denk dat dat een tijdelijk verschijnsel is. Zelfs een noodzakelijk verschijnsel. Er zijn nog steeds zo veel mensen die internet maar een ingewikkeld medium vinden. Door ze een beetje te laten snuffelen, vinden ze vanzelf de weg naar waardevolle en werkondersteunende informatie.

Goed: je hebt een goede structuur voor je site gekozen, inclusief navigatie en vormgeving (vaak bepaald door huisstijl en logo's, maar de uitdaging zit mij in het 'persoonlijk maken' van de site). Dan wil je misschien nog wat verrijkingen aanbrengen met java. Gamelan is dan een paradijs op het web.

Color Chart Verboden vruchten zijn er alleen als jouw doelgroep oude browsers gebruikt of oude pc's. Dat is altijd jammer: waar moet je je site nou op ontwerpen? Op de grootst gemene deler of op de nieuwste technologieën? Ik kies zelf graag voor een site die door meerdere browsers bekeken kan worden. Ik krijg vaak te horen dat het als zeer irritant wordt ervaren wanneer men allerlei plug-ins moet downloaden om eindelijk de gewenste informatie te kunnen bekijken.

Ik realiseer me dat ik allerlei stellingen inneem. Reageer, graag. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van vakgenoten en andere geïnteresseerden."  einde

archief
 
 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.