David de Jong (1975) is naast zijn werk voor Veronica Satellite de samensteller van DutchMedia, een e-zine boordevol medianieuws dat begon als hobby. "Ik vond dat er op internet nog geen goede nieuwsrubriek over media bestond, en besloot toen om die zelf te gaan maken." DutchMedia verschijnt de laatste weken minder vaak want De Jong is bezig met afstuderen aan de School voor Communicatiesystemen te Utrecht. Hij heeft echter de smaak goed te pakken. Als hij klaar is met afstuderen wil hij een aantal vakken gaan volgen aan de School voor Journalistiek om zich wat meer te verdiepen in de journalistiek.
|
"Voor het samenstellen van DutchMedia maak ik gebruik van het web en van verscheidene e-zines. Om te beginnen ben ik geabonneerd op de collega e-zines van TELE-Satellite. Eén e-zine valt daarbij op: SAT-ND. SAT-ND is een Engelstalige nieuwsrubriek, gemaakt door Peter C. Klanowski, die op zeer vakkundige, soms humoristische wijze verslag doet van medianieuws in Europa, Amerika en de rest van de wereld. Het aardige van SAT-ND is dat die nieuwsdienst gebruik maakt van e-mail in HTML. Een editie van SAT-ND ziet er daardoor veel mooier en fleuriger uit dan de meeste recht toe recht aan e-zines die enkel platte tekst leveren.
Aangezien ik enthousiast schotelbezitter ben, is een goede frequentielijst eigenlijk onontbeerlijk. Wat mij betreft is SATCO DX de beste frequentielijst ter wereld. SATCO DX werkt op een heel goede manier. Mensen over de hele wereld sturen elke dag de wijzigingen die er plaatsvinden op de verschillende satellieten naar de webmaster. Hij maakt daar dagelijks een overzicht van en verstuurt deze in een soort 'e-zine'. Op de website van SATCO DX is dan altijd een bijgewerkte frequentielijst te vinden. In mijn favoriete lijstje e-zines ontbreekt Francisco van Jole's Daily Planet uiteraard niet. Hij weet op eigenzinnige wijze elke dag weer een boeiend leesbaar journalistiek produkt te brengen. Aardig is om hem vervolgens elke week op de radio een samenvatting te horen vertellen, maar dat terzijde. Als ik 's avonds online ga, ben ik meestal maximaal een half uurtje online. Dan check ik mijn e-mail, haal berichten uit mijn favoriete nieuwsgroepen binnen, en ga dan ook nog een aantal nieuwssites langs. Daartoe behoren Planet Multimedia van Peter Olsthoorn, NewMediaWatch van World Online, en ook de Teletekst pagina's van zowel de NOS als de BRTN, hoe vreemd het ook klinkt.... Af en toe ga ik ook wel eens voor de lol surfen op het web. Daarbij heb ik een paar leuke websites gevonden die vooral met televisie of radio van doen hebben. Zoals de website van het programma Cyberflash van Canal+ Frankrijk. In Nederland wordt het uitgezonden onder de naam Cyber alleen voor Canal+ abonnees. In Frankrijk daarentegen wordt het programma al meer dan twee jaar ongecodeerd uitgezonden, waardoor ik er via de satelliet naar kan kijken. Ik heb de Nederlandse promo tape gezien, maar de Nederlandse versie komt me erg kinderachtig over. De Franse versie in combinatie met de website vind ik een goed voorbeeld hoe tv en internet elkaar kunnen aanvullen. Ook aardig is de homepage van TeleHit. TeleHit is een Mexicaanse muziekzender die enkel Spaanstalige clips draait. De site geeft enigszins een beeld van het station, al moet je wel enige kennis van de Spaanse taal hebben. De RTBF, de publieke omroep van het Franstalige deel van België (Wallonië), is een vrij arme omroep, zo is algemeen bekend. Toch hebben ze een goede website met onder andere fragmenten van de journaals, teletekst en een sectie over een radioprogramma dat over internet gaat, Cybercafé. Voor wat betreft de Nederlandse sites, moet ik bekennen dat ik meer internationaal bezig ben op internet dan nationaal. Alleen als ik echt iets moet opzoeken, kijk ik wel eens op een Nederlandse site. Wat me opviel aan Mexicaanse sites is dat de meeste er grafisch een stuk beter uitzien dan de gemiddelde zakelijk site in Nederland. Gelukkig dat er op het Net ook veel humor is te vinden." |
© 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.