ezelsoor
DE//BOOKMARKS.VAN:
  [ E R W I N   B L O M]  pijltje

 

 
(mugshot)

Erwin Blom is radiomaker bij de VPRO en verantwoordelijk voor de verhuizing naar internet van diverse radioprogramma's die volgens Radio 3FM te alternatief zijn. Onder de noemer Radio 3 voor 12 starten begin september de live uitzendingen. Bij Shift licht hij toe waarom internet daarvoor geknipt is.

  "Internet is de nieuwe punk", was de slogan die me vier jaar geleden nieuwsgierig maakte naar het mij onbekende computernetwerk. Ik wist niet wat e-mail was, Netscape en Explorer bestonden nog niet en geluid en internet waren onverenigbare begrippen. Maar de nieuwe punk, daar wilde ik bij zijn. Want de oude punk was me zo goed bevallen.

Een muzikale revolutie, braakliggend terrein, vernieuwing, spannende ontwikkelingen, niet weten waar het schip strandt. Dat gevoel maakte de punk van de late jaren zeventig interessant. Hetzelfde gevoel was er ook weer toen tien jaar later house als muzieksoort opdook. Bruisend, levendig, experimenteel. En nu zou er weer zoiets revolutionairs zijn dat internet heette. Een medium met dezelfde kenmerken als punk en house: een anarchistische vrijhaven met ruimte voor creatieve geesten, een terrein dat nog moet worden ingevuld, een gebied waar kleine onafhankelijke clubs en bedrijfjes het grootkapitaal lachend achter zich kunnen laten omdat ideeën belangrijker zijn dat financiële draagkracht. Het klonk heel idealistisch, maar het bleek te kloppen.

Zo'n periode duurt altijd veel te kort, want vroeg of laat stort het grote geld zich met succes op goed lopende initiatieven. Op internet is dat ook zo gegaan. Maar desondanks blijft het mijn favoriete medium. Ik heb mijn geld als schrijvend journalist verdiend en ook bijeengeschraapt als radiomaker, maar internet is veruit favoriet. Het is echt de nieuwe punk. Een medium met ruimte voor afwijkende geluiden, extreme klanken en meningen. Spannend omdat het medium nog lang niet is uitgekristalliseerd, boeiend omdat er ruimte voor vernieuwing en experiment is, en ideaal omdat internet geen schaarste kent.

Door het genoemde gebrek aan schaarste kan iedereen zijn ei op internet kwijt en is er dus geen druk om massaal en daardoor middelmatig te zijn. Op internet kun je straffeloos en onbeperkt aan narrowcasting doen waar - als we het even tot mijn vakgebied radio beperken - op landelijke publieke radiostations altijd de druk bestaat om het grote publiek te plezieren. Bij de VPRO in het algemeen en Radio 3 voor 12 in het bijzonder willen we dat helemaal niet! We vinden dat naast de grootste gemene deler ook de freaks en fanaten aan hun trekken moeten kunnen komen, dat ook extremen gehoord moeten kunnen worden. En aan de terreur dat alles korter dan kort moet hebben we ook maling. De soundbytes zijn ons een gruwel. En dus aarzelen we niet om op internet mensen met een verhaal uitgebreid aan het woord te laten. De liefhebber smult daar van. En voor de liefhebber zijn wij in touw.

Vergis je niet, er zijn veel liefhebbers. Radio 3 voor 12 wordt overspoeld met enthousiaste reacties. Natuurlijk, we zijn er nog lang niet. We willen goedkope computers, onbeperkte bandbreedte en massaal gebruik van internet. Maar dat is een kwestie van tijd. Ik ben er heilig van overtuigd dat Radio 3 voor 12 het ideale radiostation van de toekomst heel dicht benadert: een combinatie van een pop-zenderpark, een journalistiek netzine en een journalistiek naslagwerk. Iedere muziekliefhebber die ik de 'zender' laat horen en zien, is dat met me eens. Veel daarvan zullen vroeg of laat hun reguliere radio het raam uit gooien om de computer als betere vervanger te installeren. En echt, dat moment is niet ver meer."   einde

h o m e  |  a r c h i e f  |  r e a c t i e


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.