Spam? No, thank you ma'm

From: THE SpAmKiNg
Subject: Let Us Help You Spam the Net!

SPAM KING HAS NEW LOW RATES! POST TO LIST SERVE MAILING LISTS. DIRECT E-MAIL. AND NEWSGROUPS! REACH 6 MILLION+ INTERNET SUBSCRIBERS! MASSIVE SPAMS! WE CAN SPAM AS MANY AS 7000 NEWSGROUPS AND MAILING LISTS AT ONE TIME, SO THAT ALL SEE YOUR MESSAGE AT ONCE. WE WILL SEND YOUR FIRST SPAM OUT FOR FREE TO SHOW YOU HOW WELL WE CAN DO THE JOB.

Voor alle duidelijkheid, spam slaat in dit verband niet op de Amerikaanse ingeblikte ontbijtworst (hier bekend als Smac). Spam is het massaal verspreiden van een advertentiebericht in tal van irrelevante nieuwsgroepen of middels waslijsten met onderschepte e-mail adressen. Voor de opportunistische direct-marketeer een goedkope uitkomst. Voor menig internetgebruiker daarentegen een doorn in het oog. Want spamming wordt als een van de grofste overtredingen van de netiquette beschouwd. De eerste contrabewegingen vanuit de internetgemeenschap hebben dan ook niet lang op zich laten wachten.

Spamming gaat terug naar 1994. Twee Amerikaanse advocaten uit Arizona, Laurence Canter en Martha Siegel, plaatsten in duizenden nieuwsgroepen een advertentie om voor 95 dollar een lotterijformulier in te vullen waarmee men in aanmerking kan komen voor een felbegeerde 'green card'. De internetgemeenschap was pissed-off. Niet alleen omdat het formulier eigenlijk gratis is, maar vooral omdat Canter en Siegel het bericht in nieuwsgroepen hadden geplaatst die niets met het onderwerp immigratie te maken hebben. Een daarmee alle richtlijnen die voor Usenet gelden, aan hun laars lapten. Verontwaardigde internetgebruikers reageerden met een lawine van mailbommen, faxbommen en boze telefoontjes. Computers crashten en providers sloten het account van de twee advocaten af. Het kwaad was echter al geschied. De internationale pers pikte het nieuws op. Het duo was in een klap wereldberoemd. En schreef de bestseller 'How to Make a Fortune on the Information Superhighway'.

Canter en Siegel kregen al snel opvolgers. De meest beruchte zijn Jeff Slaton aka The SpamKing en Sanford Wallace met zijn bedrijf Cyber Promotions. Beide zijn continu in gevecht met providers als America Online die hen van hun netwerken willen weren. Providers beroepen zich daarbij - enigszins radeloos - op wetgeving zoals die voor de fax bestaat waarbij het verboden is om mensen lastig te vallen met ongevraagde faxen. Soms wordt daarbij een overwinning geboekt.

Ook in Nederlandse internetstreken steekt spamming de kop op. Eind vorig jaar stuurde VB&O Partners, een verzekeringskantoor uit Leiderdorp, op naïeve wijze een mailing rond op het Net met een aanbod voor een autoverzekering. Immers: 'Dat is in Amerika heel gewoon.' Het kantoor ontving vele zwarte faxen en kreeg spijt: 'Wij hebben niet geweten dat een actie van onze zijde zo'n reactie zou geven. Wij bieden bij deze nogmaals onze oprechte excuses aan. Wij zullen in het vervolg geen dm-acties meer ondernemen via het Internet.'


In tegenstelling tot VB&O partners gaan talloze spammers vrolijk door met hun acties. Er zijn zelfs bedrijfjes die spammers speciale software aanbieden om beter en gerichter aan e-mail adressen te komen. Dat heeft sommige internetgebruikers ertoe gebracht om op hun beurt actie te ondernemen. Met als meest indrukwekkende voorbeeld het freeware programma Spam Hater. Of zulk verweer de spam een halte toe zal roepen, valt te bezien. Er zal altijd wel een provider zijn die de spammers onderdak biedt. Er zullen altijd mensen zijn die op de junkmail positief reageren. En faliekant verbieden van spam zit er voorlopig niet in. Misschien wordt het tijd voor een NEE-JA of NEE-NEE sticker voor e-mail. En dan maar hopen dat de digitale bezorger de sticker wél respecteert.  

 


   © 1997 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.