Shift Special
  Go BeZerk!
door Erwin van der Zande
20:01:98
Berkeley Systems. Ze gaven de screensaver een face-lift met vliegende broodroosters. Als online entertainment netwerk beZerk maakten ze trivia games interactief met de netshow You Don't Know Jack. Nu heeft beZerk een spel gemaakt speciaal voor chat junkies met een zwak voor acroniemen: Acrophobia. Zonder overdrijven het slimste internetspel sinds Quake.

Eind '96 besloot Berkeley hun succesvolle cd-rom You Don't Know Jack op internet te zetten. YDKJ is van oorsprong een cd-rom game, een triviaspel volgens de formule van de Amerikaanse tv quiz Jeopardy maar dan sneller van tempo en wackier: "I hope you're having fun... well, actually I couldn't care less, I'm just making conversation." Het doel van het spel is om 15 vragen zo goed mogelijk en binnen de tijd te beantwoorden. Twee keer per week zijn er verse vragen die door het YDKJ-programma, dat bij beZerk gratis kan worden gedownload, via internet worden opgehaald. Maximaal twee spelers kunnen tegelijkertijd spelen - aan één toetsenbord welteverstaan. Van online multiplay is bij YDKJ dus geen sprake. Desalniettemin werd You Don't Know Jack een hit. Bezerk.com werd in het afgelopen jaar uitgeroepen tot Cool Site of the Year en won de Webby Award.

You Don't Know Jack (boven) en Acrophobia

Net als YDKJ is Acrophobia een gelikt spel: goede voice-overs, geinige achtergrondtunes, een goede interface, je zit er gewoon direct 'in'. Na het downloaden van het programma en de registratie als speler merk je nauwelijks nog online te zijn. Je wacht nergens op, het spel bepaalt het tempo in plaats van je modem. Om de zoveel ronden wordt het spel onderbroken door commercial breaks. Het was voor het eerst dat ik reclame op het Net niet irritant vond.

Het meest unieke aspect van Acrophobia is het spel zelf: het invullen van acroniemen. Je speelt het spel tegen anderen in een soort chat-omgeving. De Acrobot legt een serie letters voor (NSFGM) en iedereen moet binnen een minuut van het acroniem een zin maken (No Sugar For Grand Ma). De zinnen worden daarna door alle spelers beoordeeld door middel van een stemming. Degene met de meeste stemmen wint de ronde, hij of zij die als eerste een juiste zin wist te bedenken krijgt bonuspunten. Onderin het scherm bevindt zich een chat-venster, waarin de spelers gedurende het spel met elkaar kletsen. Nou ja, kletsen... net als op IRC wordt er veelvuldig in, jawel, acroniemen gepraat. "Chewie gmv. wtg!" (Chewie got my vote. Way to go!) Acroniemen zijn zo typisch voor internet dat Berkeley er een spel van heeft gemaakt dat via internet wordt gespeeld. Een tamelijk geniale zet.

Het enige minpunt van het spel is de taal. Acrophobia is in het Engels. Weliswaar zal de kennis van de Engelse taal onder de meerderheid van de Nederlandse surfers voldoende zijn om Engels te lezen en een mailtje te kunnen schrijven, een taalspel als Acrophobia is duidelijk andere koek. De kans is groot dat er speciale rooms of aparte versies zullen komen. Per taal zal dan echter eerst een shitlist moeten worden gemaakt met de meest gangbare scheldwoorden. Want die zijn in de 'Keep it clean'-modus niet gewenst.

Acrophobia is pas net verschenen maar nu al hebben spelers zich georganiseerd in clans. Het spel is bovendien in hoge mate verslavend. "Monday night. Captain's log: Nine pepsis, 14 cigarettes, 1 bowl of kidney beans soaked in italian vinaigrette, 1 cup of popcorn, 6 cds, 50 ml contact lenses solution, 4 tb spoons of pepto bismol, 1 burnt finger, 1 screwed up computer programmer. 1 night on Acrophobia. Nuff said", aldus een verslaafde. Gelukkig kan hij bij de AAAA terecht. LOL!  einde

a r c h i e f  |  r e a c t i e  |  c o m m e n t a a r


   © 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.