Every breath you take
door Erwin van der Zande 10:02:98 Een ieder heeft recht op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. [artikel 8, lid 1, EVRM] Wat een ironie. Juist nu de uitdrukking 'Big Brother is watching you' wegens veelvuldig gebruik zijn waarde heeft verloren, is het moment aangebroken om alarm te slaan. De Nederlandse overheid acht het noodzakelijk dat elk telecommunicatienetwerk aftapbaar is. Zodat politie, als het aan de Europese ministers van Justitie ligt, online kan gaan surveilleren. En uit een recent rapport van het Europees Parlement blijkt dat zowel Europese als Amerikaanse inlichtingendiensten dat reeds op grote schaal doen. In de jacht op de georganiseerde misdaad laat justitie zich leiden door wat technisch mogelijk is in plaats van wat maatschappelijk wenselijk is. Van enig respect lijkt nauwelijks nog sprake.
Gemiste kans Het debat was een gemiste kans. Het kostenplaatje is niet relevant zolang er geen overeenstemming is over de principiële, juridische en technische aspecten van aftappen. Willen we wel dat justitie en politie elk denkbaar technologisch middel gebruiken zonder dat duidelijk is hoe groot de "ongewenste bijvangst" is van aftappen? Wat verstaat de overheid precies onder "vertrouwelijke communicatie" in de voorgestelde herziening van de Grondwet, artikel 13? En wat zijn de implicaties van de Wet Computercriminaliteit II die enerzijds stelt dat "zorgvuldige" providers geen preventief onderzoek onder abonnees hoeven te doen naar strafbaar materiaal (dat zelfs niet mogen) en anderzijds providers verplicht mee te werken aan een opsporing? Als hetzelfde wetsvoorstel stelt dat e-mail tussen twee personen nooit strafbaar kan zijn en vertrouwelijk is waarom kloppen politiefunctionarissen dan aan bij providers om mailboxen te tappen? Valt een mailinglijst ook onder "besloten" communicatie? En maakt encryptie, dat minister Sorgdrager alsnog wil toestaan, de hele discussie over tappen niet overbodig?
Overheid heeft haast "Het nieuwe medium inspireert de overheid eerder tot maatregelen van openbare orde dan tot die welke aan grondrechten in de nieuwe media dezelfde bescherming geven als in de oude media", schreef professor Dommering, hoogleraar Informatierecht, in het NRC. De overheid weet zich blijkbaar geen raad met internet en maakt overhaaste beslissingen. A. Patijn, afgevaardigde namens het ministerie van Justitie, hammerde er tijdens het debat in De Balie op dat alles aftapbaar moet zijn, want "aftappen blijkt een effectief middel." Hoe ziet justitie dat technisch eigenlijk voor zich?
Local loop Huizer pleit voor tappen in de local loop: het stuk verbinding tussen eindgebruiker en de centrale. "De kans is vrij groot dat de politie bij een onderzoek ook spraakverkeer afluistert. Dat doen ze in de local loop. Dan kun je net zo goed ook daar het dataverkeer tappen. Je hebt dan meer zekerheid wiens data het is." Maar ook de local loop methode heeft zo zijn nadelen. Huizer: "Het probleem is dat de local loop geen juridisch gedefinieerde term is. Er is niet alleen sprake van een telefoonlijn, maar er is ook ISDN, de kabel, dadelijk ADSL en in de Verenigde Staten kan men zelfs via de waterleiding op internet. Dan krijgt aftappen een hele andere betekenis." Huizer lacht maar is zich bewust van de ernst van de zaak. Over de diverse wetsvoorstellen zegt hij: "Mijn indruk is dat de opstellers nog nooit op internet zijn geweest."
Openbare orde Het is jammer dat geen enkele politicus zijn lot aan dit soort kwesties durft te verbinden. Iemand die zich in deze moeilijke materie verdiept en stelling neemt. Tappen is geen zaak voor justitie alleen, dit gaat ons allemaal aan. Dit klinkt wellicht wat melodramatisch, maar heb jij zin om vaste klant bij de Spy Shop te worden? h o m e | a r c h i e f | r e a c t i e | c o m m e n t a a r |
© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.