Surfende kiezers
door Erwin van der Zande 03:03:98 Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De campagnes draaien op volle toeren. Politici, zowel lokale als landelijke, zoeken zoveel mogelijk de media op om hun gezicht te laten zien en hun standpunten te verkondigen. Een optreden in het NOS Journaal is echter niet langer voldoende om de meerderheid van de bevolking te bereiken. De politieke partijen zijn genoodzaakt meer kanalen aan te boren waaronder internet. Wat is er voor de kiezer online te vinden?
Plaatjes & praatjes Hetzelfde doet overigens GroenLinks, waarvan de landelijke site wordt overheerst door tekst. De boodschap is duidelijk: GroenLinks is een serieuze partij met inhoud en standpunten die hout snijden. Daar hoeven geen mooie plaatjes bij te staan. Iets waar de Socialistische Partij duidelijk wel voor kiest. D66 op zijn beurt voert de persoonlijke strategie met Els Borst in de hoofdrol. Je kunt Borst mailen (let vooral op het fotootje waarop Borst van papier leest), realvideo filmpjes van haar bekijken of haar laatste toespraak nalezen. En als je dat te saai vindt, kun je altijd nog met jongere D66-politici gaan chatten. Iets waar Things van de Volkskrant trouwens het zijne van denkt.
Brood & spelen
Bakker is zeer te spreken over de PvdA: "Een mooie site." De PvdA besloot onlangs - ten koste van een relletje - om de vrijwillige sitebouwers te vervangen door professionals. Het resultaat is een flitsende site met veel blieps, animatie, voice-overs en zelfs een spelletje. Een unplugged versie van de site is ook beschikbaar - iedereen telt tenslotte. Maar maakt alle 'glitter' de site van de PvdA nou ook de beste? Bakker: "Volgens mij moet een goede site politieke belangstelling wekken, inzicht bieden in de standpunten van een partij en in die van jezelf. De PvdA maakt een leuke site en weet op die manier tenminste de aandacht te trekken."
Vote local
Stemadvies De zwevende kiezer die afgaat op de peilingen heeft een ruime keuze: Verkiezingen.net (oa NRC Handelsblad, NIPO), Interpoll (de Volkskrant, UvA) en de Politieke Barometer (Nova, Inter/View). NB: Deze sites richten zich vooral op de Tweede Kamerverkiezing. Het valt nog te bezien of internet bij de verkiezingen morgen en die van de Tweede Kamer in mei inderdaad een belangrijke rol zal spelen. De partijen zijn er zo mee bezig dat ze vergaten hun url op de aanplakbiljetten te vermelden. Onafhankelijke sites zoals Vote Smart waar de verrichtingen en prestaties van politici worden bijgehouden, bestaan (nog) niet in Nederland. En over teledemocratie wordt al niet meer gesproken. Morgen weten we meer. |
© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.