Dossier Pentagon
door Erwin van der Zande
25:03:98
Het verhaal heeft iets weg van een filmscenario. Het scenario van Wargames bijvoorbeeld. Aan videogames verslaafde tiener gaat te gek op zijn modem, breekt in bij een Amerikaanse militaire server en ontketent bijna de Derde Wereldoorlog. Zo ver kwam het niet bij de 18-jarige Ehud Tenebaum alias Analyzer, wiens bekendheid die van Kevin Mitnick nagenoeg evenaart.
Woensdag 25 februari
Een hooggeplaatste woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maakt tijdens een persmeeting in Washington bekend dat diverse computersystemen, waaronder die van het Pentagon, al twee weken het doelwit zijn van een "zeer georganiseerde en systematische cyberaanval." Het zou om niet-geheime systemen gaan, de woordvoerder weigert in te gaan op details. Het Pentagon en de FBI voeren op dat moment reeds een grootscheeps onderzoek uit naar de inbraak.
De bekendmaking wordt met skepsis ontvangen. Als er niets van belang is gekraakt, waarom loopt het Pentagon dan zo'n stennis te schoppen? Het vermoeden rijst dat er sprake is van een politieke bijbedoeling. Functionarissen hebben zich in het verleden diverse malen kritisch uitgelaten over de teruglopende budgetten van het ministerie. Heeft de paniekzaaierij te maken met het 'anti-cyberaanval' centrum waarvoor minister van Justitie Janet Reno 64 miljoen dollar heeft gevraagd aan het Amerikaanse Congres?
Vrijdag 27 februari
De FBI doet een inval in de huizen van twee tieners in een plaatsje ten noorden van San Francisco. De agenten nemen alle computerapparatuur in beslag maar arresteren de twee niet. De directeur van NetDex, een internetprovider waar de twee soms inlogden, waarschuwt dat er mogelijk meer hackers bij betrokken zijn gezien de omvang van de hacks: "The sheer volume of [the break-in] differentiates it from some hobbyist amateur." De tieners blijven internettoegang houden via school.
De kritiek op Reno's plannen voor een anti-hacker centrum groeit. "Perhaps this is a con game," meent een consultant tegenover Wired News. "Je zet een slecht beveiligd systeem neer in de hoop dat iemand erop inbreekt. Als dat gebeurt, dan kun je om miljoenen vragen voor maatregelen."
Maandag 2 maart
Een van de twee tieners, Makaveli, treedt naar buiten door contact op te nemen met John Vranesevich van AntiOnline. In het telefoongesprek maakt Makaveli duidelijk hoe de FBI-inval is verlopen en waar ze hem naar vroegen. "The one site that they kept asking me about over and over was one that they called classified, it was Lawrence Livermore National Laboratories." Tijdens het gesprek vertelt Makavelli over zijn mentor, "[the] one the FBI is really after." Deze hacker is volgens Makaveli zo goed dat de autoriteiten hem nooit zullen vinden. "Hij komt uit een land waar ze hem zonder pardon door zijn kop zouden schieten als ze hem vinden. Daarom moet hij zichzelf zo goed beschermen." Als Vranesevich vraagt naar de motivatie achter de inbraken, dan antwoordt Makaveli: "It's power dude, you know, power."
klik hier voor vervolg (pagina 2 uit 3)
h o m e | a r c h i e f | r e a c t i e