vervolg Dossier Pentagon terug Woensdag 18 maart De Israëlische politie doet een inval bij Analyzer, neemt zijn computer in beslag en plaats hem onder huisarrest. De politie ging over tot actie nadat de FBI informatie over Analyzer had verstrekt. Leden van de Enforcers vertellen aan Wired News dat de autoriteiten Analyzer al veel eerder hadden kunnen vervolgen. Opnieuw uiten zij hun vermoedens over een verborgen agenda. Daarnaast speculeren zij dat Analyzer is opgepakt op het moment dat hij zich voor militaire dienst meldde. "When else would they know exactly where he was going to be?" Als overwinningsgebaar maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie dezelfde dag nog de naam van Analyzer bekend: Ehud Tenebaum. Janet Reno kan eindelijk haar boodschap kwijt: "This arrest should send a message to would-be computer hackers all over the world that the United States will treat computer intrusions as serious crimes." In haar toelichting zei ze dat diverse overheidsinstanties betrokken waren bij de jacht op Tenebaum, waaronder minstens dertig agenten van de FBI.
Woensdag 18 maart (2)
RGB's arrestatie kreeg veel kritiek te verduren. Onder andere van de ontwerper van de wet, professor Franken, die meende dat de wet Computercriminaliteit niet bedoeld was om "studenten die een spelletje spelen te vervolgen." Na veertig dagen voorarrest werd RGB vrijgelaten. Hij kreeg een boete opgelegd van 5000 gulden en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Voor RGB en voor anderen uit de Nederlandse hackersscene was het incident aanleiding te stoppen met hacken.
Epiloog Hackers maken deel uit van de internet ecologie. Zij wijzen webmasters en systeembeheerders op zwakheden in de beveiliging. Soms repareren zij die zelf zoals Analyzer deed. Bedrijven nemen dikwijls hackers in dienst vanwege hun kennis. Ook Analyzer had een aanbod gekregen om voor "the other side" te komen werken. Zo houdt de ecologie zichzelf in stand. Netanyahu's houding is in dat opzicht opmerkelijk. Rop Gonggrijp, spreekbuis voor hackers in Nederland, zet daar overigens zijn vraagtekens bij: "Het lijkt er op dat men in Israël niet erg meegaat in de Amerikaanse hacker-paranoia, maar in plaats daarvan de potentiële waarde van hackers inziet. Ik weet niet welke reaktie ik enger vind." Bronnen: Wired News, AntiOnline |
© 1998 Planet Internet. Alle rechten voorbehouden.